top of page

NIKARAGUA

  • Attila Atasoy
  • Mar 18, 2015
  • 4 min read

NİKARAGUA.. 'MAYA'LARA VADEDİLMİŞ TOPRAKLAR'

NIKARAGUA19.jpg

Orta Amerika,binlerce volkanın önce yakıp yıkıp,sonra verimli topraklar ve göllerle süsleyip inşa ettiği bir coğrafya..

Bu sarp ve şaşırtıcı coğrafyada, kuzeyden güneye Teotihuacan,Olmeca,Aztec,Dultec,Itza ve Maya gibi birçok şaşırtıcı medeniyetler de hayat bulmuş (MÖ.400-MS.1200)..Ta ki İspanyollar onları talan edene kadar...

..Neyse biz, ortalık Maya efsaneleriyle kırılırken onlara vadedilmiş topraklar olarak bilinen Nikaragua'ya yönlendik..Gördük ki vaadler yerine gelmemiş..Sadece birkaç kabile ve 'Nagrandan' adlı yerli grubundan başka iz yok..Demek ki yolları Guatemela ve Honduras'tan aşağı inememiş..Demek ki darbeler ve depremler ülkesi Nikaragua'yı onlar gelemeden İspanyollar istila etmiş, öylece kalakalmışlar..Hoş gelselerdi de sonları yukardakiler gibi olacaktı. Biz de biraz bu ülkenin şanslı coğrafyasına ,biraz da kolonial dönem miraslarına yönlendik..

NIKARAGUA15.jpg

NIKARAGUA13.jpg

KISACA NİKARAGUA COĞRAFYASI:

Doğu'da Atlantik okyanusuna bağlı Karaib Denizi,batıda Pasifik Okyanusu ile çevrili bu Orta Amerika'nın en büyük ülkesi(130688 –yüzotuzbinaltıyüzseksensekiz-kmkare),altı milyon nüfusunu yedi eyalete dağıtmış.Eyaletlerin hemen hepsi sıcak-kuru ve volkanik Pasifik bölgesinde..Nemli-yağışlı-gür yeşilli Karaib bölgesinde ise Kuzey-Güney otonom bölgeleri var.Birçok nehir ve göl Karaib bölgesinde olmasına rağmen çoğunluk yerleşim, volkanı bol havası kuru Pasifik bölgesi ile orta bölgeler..Volkan arazilerinin çok verimli olması ve tabii serinliğinden olsa gerek..

..Ama biz volkan eteklerindeki Unesco Dünya Mirası iki kolonial kent LEON ve GRANADA'yı öğrenip bir an önce dünyanın en büyük tektonik(fay kırılması neticesinde oluşan) göllerinden Nikaragua gölüne gitmek istiyoruz..Zira özellikle Somoza'lar döneminin darbeler,isyanlar ülkesi; Artık sakinlemiş gülen yüzünü özellikle oralarda gösteriyor..80'lerden beri defalarca başkan olmuş Daniel Ortega'nın yeni başkanlığındaki Cumhuriyet,turizme kucak açmış görünüyor..

LEON:

Başkent Managua’dan kuzeybatı istikametinde 105 km mesafede.1200 yılında İspanyollar tarafından Amerika kıtası üzerinde kurulmuş en eski kolonial şehir(Leon Viejo).Öncesinde ‘Nagrandan’ yerlileri yaşamış..Onlara dair de bulgular var..2000 yılında Unesco dünya kültür mirası listesine girmiş..Momotombo volkanının eteklerinde,gölüyle birlikte görmeye değer..

GRANADA:

Başkent Managua’dan güneydoğu’ya doğru 46 km. mesafede,Nikaragua gölünün kuzeybatı ucundaki kent, 1524 yılında kurulmuş..Halen yaşayan en eski kolonial kent..NAR anlamına geliyor..Öncesinde üç kabile yaşamış..Bir sürü doğal afet ve savaşın bölgesi olmuş.Kurulmuş ilk kale olarak her türlü silah ve asker nakli yapılmış.Yıllar sonra da Somoza döneminde ve de Sandinista gerillaları tarafından hapishane olarak kullanılmış..

..VEEEE NİKARAGUA GÖLÜ:

Dünyanın en büyük tektonik(fay kırılması neticesinde oluşan) göllerinden..Pasifik kıyılarıyla komşu..Bilim insanlarına göre Pasifik’e bir körfezle bağlıyken yanardağı patlamasıyla göl haline gelmiş,içindeki balıklar(köpek balığı-kılıç balığı-tarpan v.b.) da ortama ayak uydurmuş, zamanla tatlı su haline gelmiş.Bu nedenle içinde okyanus canlılarını barındıran tek tatlı su gölü olarak biliniyor..Fazla sularını da San Juan ırmağı ile Atlantik’e akıtmış filan..Artık ne kadar doğruysa..Orta Amerikanın en büyük gölünün uzunluğu rehberimize göre yüzdoksan km,internete göre yüzaltmış km..,en geniş yeri yetmiş km,yüzölçümü rehberimize göre 8280(sekizbinikiyüzseksen) kmkare.İnternette 8264 ile 8400 yazıyor..Artık hangisine inanırsak.Bence arayı bulalım..Denizden yüksekliği 30m.,derinliği de o civarda..Göldeki 400’e yakın ada’dan çoğu Granada yakınlarında toplanmış.Bu yüzden onlara Granada adacıkları deniyor.Gölün en büyük adası ise 25km. uzunluğundaki Ometepe..Gölün ortasında birbirine bağlı iki yanardağdan oluşuyor..Granada’nın yaklaşık elli km. açığında..

..HAYDİ TEKNE TURUNA..

Göl kıyısında sizi bekleyen tekneler ve emlak ofisleri var..Ve göl üzerinde imar'a açık ya da imar'lı 365(üçyüzaltmışbeş) ada ve adacık sizi bekliyor..Bunlardan yaklaşık yüzelli tanesi özel'e verilmiş,diğerleri devletin tasarrufunda..Memleketin %27 olan orman alanının sanki hepsi burada..Tropikal bitki örtüsü arasında yükselen devasa ağaçlar,yüzlerce kuş çeşidine ve maymunlara yuva olmuş.Bu ağaçlardan SEİBA,Montezuma kuşunun kahverengi sarkıtlar şeklindeki yuvalarıyla ve tekstil sanayinde meşhur olmuş..Kırkiki çeşit balık,iki çeşit timsah(Cayman ve Alligatör) ve bir çeşit tatlı su köpek balığı yaşıyor..Aman dikkat, timsahlar ve köpek balığı saldırgan..Adacıklar bölgesinde derinlik 1-15metre..Tekneyle sefa sevenlere ideal ama öyle heryerde suya atlamaya kalkmayın..Tekne rehberiniz size timsahsız,köpek balıksız yerleri gösterecektir.. Ayrıca,tur esnasında öğrenci taşıyan mavi-beyaz tekneleri,sebze-meyve satan kanoları,ağlarını kuran balıkçıları,gölde çamaşır yıkayan kadınları zevkle izleyebilirsiniz..Takımadalar bölümü ise,okul,ev,mezarlık,bar–restoran bileşkeleriyle yüzen köyü andırıyor..

KİRALIK YA DA SATILIK ADA'LAR..

Adacıklardaki villa veya malikaneler Florida'daymışız gibi hissettiriyor..Ada'yı ya da içindeki villa'yı kiralayabiliyor veya satın alabiliyorsunuz..Hm..Merak ettiğinizi görür gibiyim..Merak etmeyin, ortalama iki-üç bin Dolar'a kiralık,üçyüzbin Dolar'a da satılık bulabiliyorsunuz..Hafta sonu tatili(Cuma-Pazar) için ise villa kirası 350(üçyüzelli) Usd...Duyurmuş olayım..

PROJE ADACIKLARI:

Eee bu kadar turizme açılmışken eğlence sektörü olmazsa olmaz..Burada yatırım yapan bir girişimci oyuncak adası yapmış çocuklar için..Diğer bir girişimci veteriner ise Maymunlar Adası oluşturmuş.Tur esnasında bu adacıklara çıkıp çocuklarınıza veya çocuk ruhunuza eğlence yapıyorsunuz..

Haa bir de Yehova şahitlerinin oluşturduğu yüzen ibadethane varmış,bu bizi şaşırttı doğrusu..Rehberimiz rahatsız davranınca anladık ki misyonerlik ona işlememiş..Biz de görelim diye üstelemedik..

ÇIPLAK AYAKLI YERLİ HALK VE ÇOCUK BEZLİ BALIKÇILAR:

Yerli halkın çoğunluğu,balıkçılık ve turizm ile uğraşıyor.Ometepe gibi büyük volkanik adada ise balıkçılığın yanı sıra mısır,muz,kahve tarımı yapılıyor..Bir kısmı da sözünü ettiğim küçük ada'lardaki zengin evlerde çalışıyor.Balıkçılar şort yerine eskiden çocuklara bağlanan bez'lere benzer şeyler giyiyorlar..Zaten bütün yerli halk çıplak ayak dolaşıyor..Terlik,pabuç yok oh ne rahat.İklim tropikal olunca ne gam..Ve tabii bu adalarda böyle yaşayanlar kara’dakilerden daha uzun ömürlüymüş..

Çocuklara gelince,hepsi uzun saçlı..Allah Allah dedik ne modernmiş bunlar..Ha ha haaa..Berber yokmuş geleneklerinde..

NIKARAGUA12.jpg

KISA KISA NİKARAGUA YAŞAMI:

-Doğu ve Batı'dan toplam 910 km. sahil şeridine sahip.

-7 aktif volkan var,en yükseği Mogoton 2438m.

-Altın,gümüş,bakır,kurşun,tungsten yataklarına sahip..

-Başkanlık tipi Cumhuriyette çoğunluk katolik(%57.7)).. Protestan %27.Gerisi Musevi,Müslüman ve diğer dinlerden oluşuyor.

-2007'den bu yana ücretsiz eğitim uygulanıyor,Sağlık sisteminde ise ilaçlar ücretsiz.

-6.4 milyar dolar borcu olan ülke Amerikadan petrol ve makine alıyor

-Yoğun muz ihracatı nedeniyle adı bir zamanlar 'Muz Cumhuriyeti'ne çıkan ülke, aynı zamanda pamuk,şeker,pirinç,mısır,altın,kahve,karides,istakoz ve kümes hayvanları ihraç ediyor..

-En son Anayasaları 1987'de yapılmış.%11 enflasyon var ve işsizlik oranı %20.

ATTİLA ATASOY-Şubat 2013

NIKARAGUA2.jpg

NIKARAGUA3.jpg

NIKARAGUA5.jpg

NIKARAGUA8.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_069.jpg

Nikaragua Lake.jpg

Nikaragua Lake-.jpg

Nikaragua Lake..jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_022.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_028.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_019.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_018.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_017.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_016.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_014.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_013.jpg

N_KARAGUA_31_January_1_February_2013_011.jpg


 
 
 

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • shape-vimeo-invert.png
  • Twitter Clean
bottom of page